Bahardan yaza geçerken fırçada ve duş giderinde artan saç telleriyle endişe katsayısı adım adım yükseliyor. Günde 100 saç telinin dökülmesi son derece normal. Ama saçınızın dökülme oranı artarken, yoğunluğu ve doygunluğu azalıyorsa işte orada durun. Çünkü saç sağlığınız için dikkat çanları çalıyor. Elbette iyileşme mümkün. Bu yüzden saç dökülmesi nedenleri ve çözümleri hakkında bilmek isteyeceğiniz her şeyi bu yazımızda toparladık.
Saçınızda ani ve aşırı bir dökülme fark ederseniz ne yapabilirsiniz?
Burada en önemli şey saç dökülmesi tipini anlamak. Ani bir saç dökülmesi artışı genellikle telogen effluvium nedeniyledir. Bunu tetikleyen fiziksel, medikal veya duygusal bir faktör olabilir. Saç dökülmesi genellikle tetikleyici faktörden iki-dört ay sonra başlar. Süreklilikle sağlıklı ve dengeli beslenmeye dikkat etmek önemlidir. Saç sağlığının kalbinde protein, folik asit, biotin, çinko, kalsiyum ve diğer mineraller bakımından zengin beslenme yer alır.
Saç dökülmesine ne sebep olur?
Saç dökülmesinin iki ana yaygın nedeni telogen effluvium ve androgenetic alopeciadır. Androgenetic alopecia daha çok hormonal ve genetik faktörlerle ilgiliyken telogen effluvium daha çok stres kaynaklı bir saç dökülmesidir. Saç dökülmesini anlamak için saç gelişim döngüsünü de anlamalıyız.
Anajen-gelişim, katajen-geçiş, telogen-dökülme
Anajen süresi 2-6 ay arasında olan gelişim safhasıdır.
Telogen ise 2-3 ay sürer. Herhangi bir zamanda, herhangi bir saç teli herhangi bir süreçte olabilir. Normalde günde 100 saç teli kadar dökeriz ama bu süreçlerde dökülme daha çok artabilir.
Saç dökülmesiyle nasıl baş edilir?
Anahtar saç dökülmesi tipini anlamaktır. Bazen bağışıklık sisteminin aldığı etkiler nedeniyle ani saç dökülmesi olabilir. Mesela pandemi döneminde hissedilen stres seviyesi arttığı için ani saç dökülmesi sebebiyle S’Clinic’e danışanlar da çok artmıştı. Çünkü stres anında salgılanan kortizol saç foliküllerine gelişimden dinlenme safhasına geçmeleri için sinyal verir.
Aynı zamanda demir, D vitamini, B12 vitamini eksiklikleri ve tiroid düzensizlikleri de dökülmeyi artırıcı faktörler arasındadır.
Ayrıca saç dökülmesi altı aydan uzun süredir devam ediyorsa ve hiçbir değişme olmadıysa bir doktora başvurmanızı tavsiye ederiz.
Saç bakımınızda neler kullanmalısınız?
Saçlara zarar veren kimyasallar içeren kuaför tipi ürünlerden kaçının. Her şeyin aşırısı zarar. Aşırı tarama-fön. Aşırı yıkama ve aşırı ısı. Saçlara şekil verirken UV/heat protectant kullanmak oldukça yardımcı olur. Aynı zamanda %100 ipek yastık kılıfları da saçlardaki kuruma etkisini azaltır.
Ve en önemlisi de saç köklerinize biyolojik onarım yapan dökülme önleyici şampuan kullanmak. Bu ise içeriğindeki 16 adet biyolojik büyüme faktörü ve biomimetik peptidle benzersiz etki gösteren S’Hair. İçeriğinde sülfat, paraben ve silikon bulunmadığı için zarar vermezken aloe vera, dut özü ve b vitaminleri ile nemlendirici bir kalkan oluşturuyor.
Sipariş için mağazamıza bakınız.